Βόλος, 24/02/2016

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΒΟΛΟΥ

 

 

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ ανταποκρινόμενο στο αίτημα του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου διοργανώνει, σε συνεργασία με το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, εκπαιδευτικό σεμινάριο για το προσωπικό του Ιδρύματος, με θέμα : «Η έγκαιρη παρέμβαση σε παραβατικές  και εξαρτητικές συμπεριφορές».

 

Στόχος  του σεμιναρίου είναι αφενός η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των (44) επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων του Ιδρύματος για το πρόβλημα των εξαρτήσεων, τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης και αφετέρου την εκπαίδευσή τους στη διαχείριση περιστατικών χρήσης ουσιών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών .

 

Πιο αναλυτικά η θεματολογία  που προβλέπεται να καλυφθεί κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού είναι η παρακάτω:

  • Οι  εξαρτησιογόνες ουσίες, η αιτιολογία των εξαρτητικών συμπεριφορών και τα στάδια της διαδρομής της εξάρτησης
  • Παράγοντες εφηβικής παραβατικότητας
  • Προστατευτικοί παράγοντες για τη χρήση
  • Ο κύκλος της αλλαγής του εξαρτημένου και οι δυνατότητες κινητοποίησής του προς την θεραπεία.
  • Διαχείριση  περιστατικών (case studies)
  • Ο ρόλος των επαγγελματιών στην πρόληψη και στην έγκαιρη παρέμβαση σε προβληματικές συμπεριφορές στο πλαίσιο του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων.
  • Ενισχυτικοί και υποστηρικτικοί παράγοντες για τη λειτουργία του συστήματος.

 

Η μεθοδολογία  που θα ακολουθηθεί διέπεται από τις βασικές αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων και αξιοποιεί βιωματικά μέσα και εργαλεία.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ από τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου ως και την Παρασκευή 4 Μαρτίου.

 

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί απολογιστική συνάντηση των στελεχών του ΚΕΘΕΑ με τη Διεύθυνση και την Κοινωνική Υπηρεσία του Ιδρύματος όπου και  θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα  της από κοινού παρέμβασής τους στην ομάδα στόχου των ανήλικων παραβατών.