ekthesi_afisa7ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΘΕΑ
Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί από το 1983, με την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής θεραπευτικής κοινότητας (ειδική νομοθετική ρύθμιση με Ν.1729/1987).
Σήμερα το ΚΕΘΕΑ αποτελεί ένα πανελλαδικό δίκτυο δωρεάν υπηρεσιών με ελληνική και διεθνή αναγνώριση. Εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 3.000 άτομα, χρήστες και μέλη οικογενειών, χάρη σε ένα δίκτυο περισσότερων από 90 μονάδων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Οι δραστηριότητές του αφορούν επίσης τους τομείς πρωτογενούς πρόληψης, εκπαίδευσης και έρευνας.

Είναι σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (ECOSOC) σε θέματα ναρκωτικών, και ένας από τους βασικούς φορείς εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Ουσίες.
Τα προγράμματα θεραπείας του ΚΕΘΕΑ στηρίζονται στο μοντέλο των θεραπευτικών κοινοτήτων, μία από τις περισσότερο αποτελεσματικές προσεγγίσεις διεθνώς για την επίτευξη της ψυχικής απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης. Δεν χορηγούν φαρμακευτικές ουσίες, περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα κλινικών και συνοδευτικών υπηρεσιών και έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ατόμων με διαφορετικές ανάγκες και βαθμό εμπλοκής με τις ουσίες: Ενηλίκων, εφήβων, μητέρων με παιδιά, μεταναστών, προσφύγων, κρατουμένων κ.ά.
Στο. ΚΕΘΕΑ ανήκουν τα θεραπευτικά προγράμματα: ΙΘΑΚΗ, ΣΤΡΟΦΗ, ΕΞΟΔΟΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΔΙΑΒΑΣH, ΝΟΣΤΟΣ, ΕΞΕΛΙΞΙΣ, ΑΡΙΑΔΝΗ, ΠΛΕΥΣΗ, ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, MOSAIC, ΑΝΑΔΥΣΗ, ΚΙΒΩΤΟΣ, ΟΞΥΓΟΝΟ, ΑΛΦΑ, ΠΙΛΟΤΟΣ, ΕΞΑΝΤΑΣ, ΚΥΤΤΑΡΟ, ΚΕΘΕΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Διεθνείς Σχέσεις
Από το 2001 το ΚΕΘΕA είναι ο πρώτος ελληνικός οργανισμός με ειδική συμβουλευτική σχέση σε θέματα ναρκωτικών με το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC). Από το 1999 ανήκει και στους ειδικούς συνεργάτες (σε θέματα ναρκωτικών) της Διεύθυνσης Πληροφόρησης (DPI) των Ηνωμένων Εθνών.
Το ΚΕΘΕΑ είναι επίσης:
– Mέλος (1998) του διεθνούς δικτύου πρόληψης RADAR (Regional Alcohol and Drug Awareness Resource).
– Πλήρες μέλος (1996) του Διεθνούς Συμβουλίου για το Πρόβλημα του Αλκοόλ και των Εξαρτήσεων (International Council on Alcohol and Addictions – ICAA).
– Μέλος (1994) της Διεθνούς Ομοσπονδίας μη Κυβερνητικών Oργανισμών για την Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών (International Federation of Non-Government Organizations for the Prevention of Drug and Substance Abuse – IFNGO). Από το 2003 το ΚΕΘΕΑ μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας.
– Μέλος (1984) της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (World Federation of Therapeutic Communities – WFTC). Μετέχει στο διοικητικό της συμβούλιο και εφαρμόζει τον κώδικα δεοντολογίας της. Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. είναι πρόεδρος της Συμβουλευτικής και Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.
– Μέλος (1984) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (European Federation of Therapeutic Communities – EFTC) και εκδίδει το ενημερωτικό της δελτίο (EFTC Newsletter). Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. είναι αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.
– Mέλος (2001) της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικογενειακής Θεραπείας (European Family Therapy Association – ΕFTA), από την οποία έχει πιστοποιηθεί ως φορέας παροχής εκπαίδευσης στην οικογενειακή θεραπεία (certified member of the Training Institutes Chamber).
– Ιδρυτικό μέλος, μαζί με το Projecto Homen της Πορτογαλίας, το Proyecto Hombre της Ισπανίας και την Ιταλική Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων (FICT), του Ευρωπαϊκού δικτύου για τις εξαρτήσεις ENA (European Network of Addiction).
ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Το ΚΕΘΕΑ, ως μέλος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC), εφαρμόζει τον κώδικα δεοντολογίας της, που απευθύνεται τόσο στο προσωπικό όσο και στα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων και στοχεύει στην ακριβή ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο τους. Ο κώδικας διατίθεται σε όλους τους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, καθώς και στα μέλη του προσωπικού του. Έχει εκδοθεί σε ελληνική, ρωσική, αλβανική, γερμανική, τουρκική και αγγλική γλώσσα.

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
Οι βασικές αρχές της φιλοσοφίας των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ έχουν άμεση σχέση με τον προσδιορισμό των αιτιών του προβλήματος της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν υπάρχει επειδή υπάρχουν οι συγκεκριμένες ουσίες, είναι πρόβλημα κοινωνικό. Τα αίτια της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών πρέπει να αναζητηθούν στις υπάρχουσες κοινωνικές δομές, τα ψυχολογικά αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου και την ποιότητα των οικογενειακών και ευρύτερα ανθρώπινων σχέσεων.
Τα εξαρτημένα από ουσίες άτομα δεν είναι «άρρωστοι» με την ψυχιατρική ή ιατρική έννοια του όρου. Πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα όπως αυτά που λίγο ή πολύ έχουν όλοι-αλλά επίσης και με ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, αυτό της εξάρτησης.
Η θεραπεία δεν μπορεί να βασισθεί στη χορήγηση μιας ουσίας, ενός υποκαταστάτου. Τα θεραπευτικά προγράμματα απαντώντας στα αίτια του προβλήματος, προτείνουν ένα νέο τρόπο ζωής, αντιπαραθέτουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών. Ο αυτοσεβασμός, η ειλικρίνεια, η υπευθυνότητα, η εντιμότητα είναι αναγκαίες συνθήκες για τη συνύπαρξη των ανθρώπων. Στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών αντιπαρατίθεται η αλήθεια, η έκφραση των συναισθημάτων και η προσπάθεια για την αυτογνωσία. Στη μοναξιά η φιλία, στην παθητικότητα και την αδιαφορία το ενεργό και υπεύθυνο ενδιαφέρον.
Τα θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ είναι εθελοντικά και «στεγνά». Μόνο η εθελοντική προσέλευση, ενδεικτική της πραγματικής επιθυμίας του χρήστη για αλλαγή, εγγυάται τη θεραπεία.
Η θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ βασίζεται σε ψυχοθεραπευτικές και κοινωνιοθεραπευτικές τεχνικές, καθώς και στις αρχές λειτουργίας των θεραπευτικών κοινοτήτων. Οι βασικές αρχές που διέπουν το Θ. Υ. αντλούνται από τα παρακάτω επιστημονικά πεδία:
– Το μοντέλο θεραπείας του ΚΕΘΕΑ και η Φιλοσοφία της κοινότητας
– Στοιχεία από θεραπευτικές επιστημονικές προσεγγίσεις που μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι ενός συνθετικού μοντέλου όπως η συστημική προσέγγιση, η ψυχοδυναμική προσέγγιση και η ανθρωπιστική προσέγγιση
– Αρχές Εμψύχωσης των ομάδων
– Αρχές Εκπαίδευσης ενηλίκων
– Αξιοποίηση άλλων θεραπευτικών προσεγγίσεων –κατά περίπτωση- π.χ., γενεόγραμμα