ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Το Θεραπευτικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας για χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ αποτελεί συνέχεια μιας ευρύτερης προσπάθειας του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) να αναπτύξει στη Θεσσαλία ένα ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, θεραπείας και επανένταξης, για όλους τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους στη Θεσσαλία.
Η δράση του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ ξεκίνησε το 2003 μέσα από τη δομή του Συμβουλευτικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, που μέχρι τότε λειτουργούσε (από το 1991) ως Μονάδα του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ-ΕΞΟΔΟΣ και απευθυνόταν αποκλειστικά σε ενήλικους χρήστες. Από τον Μάιο του 2004 σταδιακά εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη, που είχε επανειλημμένα επισημανθεί από την τοπική κοινωνία, για τη δημιουργία υπηρεσιών που να απευθύνονται σε μικρές ηλικίες.
Το Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ απευθύνεται σε έφηβους και ενήλικες (από 14 χρονών) και τις οικογένειές τους και αποτελεί μία συνδυασμένη θεραπευτική παρέμβαση εντατικής και μη εντατικής εξωτερικής υποστήριξης που λειτουργεί με βάση τις αρχές και τις πρακτικές των θεραπευτικών κοινοτήτων.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Οι γενικές αρχές λειτουργίας των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ είναι:
– Δωρεάν παροχή υπηρεσιών
– Παροχή υπηρεσιών χωρίς διακρίσεις
– Αντιμετώπιση της εξάρτησης χωρίς τη χρήση ουσιών
– Οικειοθελής προσέλευση
– Ενεργητική συμμετοχή
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η κλασσική δομή του θεραπευτικού προγράμματος περιλαμβάνει τρεις φάσεις:
Η πρώτη αφορά την υποδοχή των νέων, την αξιολόγηση των προβλημάτων τους και την παροχή αρχικής συμβουλευτικής στήριξης στους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Η δεύτερη και κύρια φάση είναι πιο μακρόχρονη και εντατική. Στόχος της είναι να ενδυναμωθούν οι νέοι, ώστε να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ή τις προσωπικές ελλείψεις που τους οδήγησαν στη χρήση ουσιών, αλλά και να επανασυνδεθούν με την εκπαίδευση.
Στην Τρίτη φάση, πραγματοποιείται η κοινωνική επαναδραστηριοποίηση των νέων που έχουν ολοκληρώσει το κύριο στάδιο θεραπείας.
Τα ειδικά πλαίσια διαμορφώνουν τη δομή τους με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά της περίπτωσης και τη θεραπευτική παρέμβαση.
ΣΤΟΧΟΙ
Κεντρικοί στόχοι της πολυεπίπεδης παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ αποτελούν οι:
– Πλήρης αποχή των νέων από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
– Ενίσχυση της αυτοαποτελεσματικότητας του ατόμου με την απόκτηση δεξιοτήτων επικοινωνίας, επίλυσης συγκρούσεων και διαχείρισης προσωπικών προβλημάτων.
– Επανασύνδεση των νέων με την εκπαιδευτική ή και επαγγελματική τους ζωή και απεμπλοκή τους από παραβατικές δραστηριότητες.
– Αποκατάσταση της επικοινωνίας και της λειτουργικότητας της οικογένειας.
– Δικτύωση και συνεργασία με φορείς και υπηρεσίες της ευρύτερης Κοινότητας.