Η Έγκαιρη παρέμβαση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών

και άλλων παραβατικών συμπεριφορών,

στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας και η αντιμετώπισή τους».

 

Τριήμερο σεμινάριο – εργαστήριο για εκπαιδευτικούς σε θέματα εξαρτήσεων.

Το Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης και Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ για έφηβους, ενήλικες και τις οικογένειές τους, το οποίο το 2014 συμπλήρωσε δέκα χρόνια λειτουργίας στη Μαγνησία, στο πλαίσιο της διασύνδεσης με φορείς της περιοχής και εν’ όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονικής 2014-15, ξεκίνησε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Μαγνησίας και Σποράδων.

 

Ήδη έχει υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Δευτεροβάθμιας, και από την Τρίτη 07 Οκτωβρίου ξεκίνησε το πρώτο εκπαιδευτικό τριήμερο που απευθύνεται σε καθηγητές Λυκείων και ΕΠΑΛ της Μαγνησίας και των γύρω νησιών. Θα ακολουθήσει  ένα δεύτερο αντίστοιχο για τους καθηγητές των Γυμνασίων.

 

Στόχος η ενημέρωση , η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση σε θέματα τοξικοεξαρτήσεων ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η όποια εξαρτητική συμπεριφορά στην ευάλωτη αυτή ηλικιακή φάση. Με την κατάλληλη υποστήριξη και τεχνογνωσία οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί θα αποτελέσουν τους πρώτους πυρήνες αναφοράς μέσα στη σχολική κοινότητα.

 

Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει βασική ενημέρωση σε θέματα τοξικοεξάρτησης (π.χ. χρήση και εφηβεία , αιτιολογικοί παράγοντες , τα στάδια της χρήσης ,ο κύκλος της αλλαγής , ο ρόλος του σχολείου κ.λ.π.) , βασικές αρχές στην υποστήριξη χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και καλές πρακτικές προσέγγισης και αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών στο σχολικό περιβάλλον. Οι βιωματικές ασκήσεις, οι μελέτες περίπτωσης, και οι ομάδες εργασίας σχεδίων δράσης θα αποτελέσουν τους αρωγούς σχετικών δράσεων που θα υλοποιηθούν στα σχολεία.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο-εργαστήριο υλοποιείται σε συνεργασία με τον Τομέα Πρόληψης  και Έγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας και Σποράδων και υποστηρίζεται από το Σύλλογο Οικογένειας, Φίλων και Εθελοντών ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ.